RUTA GRANADOS
La Ruta Enric Granados, s’emmarca dins la programació d’actes de l’Any Granados organitzats per l’Ajuntament de Lleida amb motiu del centenari de la mort i també del 150è aniversari del naixement de l’artista. La ruta pretén mostrar als interessats per la música i per la història, als curiosos pel passat de la ciutat i, en general, a tots els ciutadans i ciutadanes els emplaçaments on Granados va tenir presència durant els primers anys de vida o quan, més endavant, va retornar a la ciutat. Igualment, la ruta mostra altres llocs o equipaments on el record del músic lleidatà es manté present tot incloent en el recorregut altres referències a músics significatius que van ser-ne contemporanis com Ricard Viñes, Emili Pujol i Pau Casals.
LLUÍS HERRRERA I RAMON LLANES
Si us voleu descarregar la Ruta de Granados, cliqueu aquí.
Instruccions:
La Ruta Enric Granados està pensada perquè tothom que hi estigui interessat pugui fer de manera autònoma el recorregut proposat, ja sigui parcialment o en la seva totalitat, amb l’ajuda d’un telèfon o d’un dispositiu mòbil. Els codis QR que acompanyen el text coincideixen amb els que senyalitzen els diferents espais i aporten informació complementària, imatges antigues i actuals, vídeos i enregistraments musicals pensats per ajudar-nos a entendre millor la dimensió de Granados i la seva relació amb la ciutat de Lleida.
1. CASA NADIUA
Carrer Tallada núm. 1 cantonada amb el Carrer Cavallers
En aquesta casa va néixer Granados i hi va viure els 3 primers anys mentre el pare, capità del Regiment de Navarra, treballava a la caserna militar de la Seu Vella. Granados no hi tornaria fins el 1911, a l’edat de 44 anys, quan vingué a Lleida en companyia del seu amic Ricard Viñes.
Si us voleu descarregar el pdf d'aquest punt, cliqueu aquí.
2. MONUMENT A ENRIC GRANADOS
Plaça Guifré, Jardins de la Seu Vella
Inaugurat el 1966 amb motiu del 50è aniversari de la mort de Granados, aquest monument, es va fer per subscripció popular i va ser obra de l’arquitecte Marià Gomà. Hi van contribuir l’escultor Benjamín Mustieles i l’artesà de la forja Antoni Guerra. Al darrera hi ha reproduïts cinc compassos d’El fandango del Candil, fragment de Goyescas dedicat a Ricard Viñes.
Si us voleu descarregar el pdf d'aquest punt, cliqueu aquí
3. CATEDRAL NOVA
Plaça de la Catedral s/n
Granados va ser batejat per un capellà militar a la Catedral de Lleida el 19 de juliol de 1867 amb el nom de Pantaleó Enric Joaquim Granados i Campiña, fill de Calixte Granados Armenteros i d’Enriqueta Elvira Campiña, naturals de Cuba i Santander respectivament.
Si us voleu descarregar el pdf d'aquest punt, cliqueu aquí
4. INSTITUT D’ESTUDIS ILERDENCS (IEI)
Plaça de la Catedral s/n
En aquesta institució, entre altres fons, es conserva el llegat d’un altre gran músic lleidatà, el guitarrista Emili Pujol nascut a La Granadella el 1886. En forma part, a més d’una guitarra d’Antonio de Torres, la famosa rèplica de la històrica viola de mà que Pujol va descobrir a París. Va ser també aquí on el 1957 es va fer una memorable exposició d’objectes personals de Granados que incloïa el seu piano, partitures i escrits durant els actes commemoratius del 40è aniversari de la mort del compositor.
Si us voleu descarregar el pdf d'aquest punt, cliqueu aquí
5. CASA NADIUA DE RICARD VIÑES
Carrer Caldereries, 2
Una placa recorda que aquí hi va néixer Ricard Viñes i Roda el 5 de febrer de 1875. Viñes va viure en aquesta casa fins als 10 anys quan es va traslladar a Barcelona per seguir la seva formació musical. Abans, però, s’havia iniciat en l’estudi del solfeig i el piano amb l’organista de la catedral Joaquim Terraza i amb el mestre Roda.
Si us voleu descarregar el pdf d'aquest punt, cliqueu aquí
6. ANTIC TEATRE VIÑES
Avinguda de Blondel, 3
L’actual centre cultural CaixaForum va ser inicialment el Teatre Viñes inaugurat pel mateix pianista amb un concert el 4 de maig de 1919. Viñes hi va actuar en diverses ocasions i, amb els anys, el local va fer funcions de cinema i de sala d’espectacles fins que el 1978 es va tancar.
Si us voleu descarregar el pdf d'aquest punt, cliqueu aquí
7. LA PAERIA
Plaça de la Paeria, 1
A l’Ajuntament de Lleida es va fer la recepció oficial a Viñes i a Granados, amb motiu de la seva visita a la ciutat durant la festa major de 1911. La Sala de Plens va ser també el punt de partida de la comitiva que, presidida per l’alcalde Humbert Torres, va dirigir-se a la casa nadiua de Granados durant el funeral oficial que se li va fer el 12 de novembre de 2016. Avui en dia l’Arxiu Municipal acull diversos llegats de músics de la ciutat entre els que destaquen els de Ricard Viñes, Cosme Ribera, Manel Giró i Josep Prenafeta, entre altres.
Si us voleu descarregar el pdf d'aquest punt, cliqueu aquí
8. TEATRE PRINCIPAL
Plaça de la Paeria, 7
El Teatre Principal, inaugurat el 29 de desembre de 1951, ha estat l’escenari de les dues úniques representacions de l’opera Goyescas que s’han fet a Lleida. La primera va tenir lloc el 6 de febrer de 1957, durant els actes de celebració del 40è aniversari de la mort de Granados, i va ser interpretada per l’Orquestra Simfònica i la companyia de cantants del Liceu de Barcelona dirigits per Eduard Toldrà. Hi van assistir Natàlia Granados i Enric Granados, fills del compositor. La segona representació es va fer el 29 d’octubre de 1966 durant els actes organitzats entorn el 50è aniversari de la mort del compositor. En aquesta ocasió van ser l’orquestra, el ballet i el cor del Teatre de la Zarzuela de Madrid dirigits per Jorge Rubio els encarregats de la posada en escena.
Si us voleu descarregar el pdf d'aquest punt, cliqueu aquí
9. CAMPS ELISIS
El Teatre, la glorieta i el cafè dels Camps Elisis han estat alguns del espais que més han atret els lleidatans en els moments d’oci. Justament, va ser a l’antic teatre on Viñes i Granados van fer el seu famós concert el 17 de maig de 1911 interpretant, entre altres, diversos fragments de la Suite per a piano Goyescas. També hi va intervenir la jove violinista Anita Pinet acompanyada al piano pel metge Amali Prim.
Si us voleu descarregar el pdf d'aquest punt, cliqueu aquí
10. PALAU DE LA DIPUTACIÓ
Carrer del Carme, 26
El Palau de la Diputació va ser l’escenari de la darrera actuació en públic que Granados va fer a Europa abans d’embarcar-se a Barcelona amb destí a Nova York per tal d’estrenar la seva òpera Goyescas. Granados va venir en aquesta ocasió per donar suport al seu deixeble lleidatà Lluís Farrús, becat per la Diputació de Lleida a l’Acadèmia Granados, el 19 de novembre de 1915 i va interpretar davant el nombrós públic alguns fragments de Goyescas com El pelele.
Si us voleu descarregar el pdf d'aquest punt, cliqueu aquí
11. AUDITORI ENRIC GRANADOS
Plaça Josep Prenafeta s/n
L’Auditori Municipal Enric Granados es va inaugurar el 14 de febrer de 1995. Consta de dues sales, una de simfònica amb una capacitat de 803 persones i una altra de cambra per a 241 espectadors. L’edifici també acull les instal·lacions del Conservatori i l’Escola de Música Municipals així com una biblioteca/fonoteca. L’equipament ofereix una programació anual de concerts i és l’escenari de la celebració de nombrosos actes culturals cada any.
Si us voleu descarregar el pdf d'aquest punt, cliqueu aquí
12. PLAÇA RICARD VIÑES
Situada a l’eixample, a la zona nord de la ciutat, està dedicada al pianista lleidatà més internacional. Nascut el 1875, Viñes va marxar de Lleida als 10 anys per anar a estudiar a Barcelona, primer, i a París, després, on va coincidir amb Enric Granados. Va ser a partir de la mort de la seva mare, el 1907, que Viñes va retornar sovint a la ciutat oferint concerts durant la festa major del maig que van convertir-se en veritables esdeveniments ciutadans.
Si us voleu descarregar el pdf d'aquest punt, cliqueu aquí
13. PLAÇA PAU CASALS
Enric Granados i Pau Casals es van conèixer a Barcelona el 1891 tot iniciant una amistat que hauria de durar tota la vida. Malgrat que ambdós músics van seguir trajectòries artístiques diferenciades sempre van estar en contacte com queda demostrat amb la nombrosa correspondència conservada. Probablement, aquesta relació propera entre ells va ser el motiu que Pau Casals s’encarregués dels assaigs de l’òpera Goyescas de Granados abans de l’estrena al Metropolitan Opera House de Nova York el 28 de gener de 1916.
Si us voleu descarregar el pdf d'aquest punt, cliqueu aquí
14. DOLÇOS GRANADOS
Aquests típics dolços es van crear a Lleida el 1956 per commemorar el 40è aniversari de la mort de Granados. Fets amb ametlla i seguint receptes tradicionals pròpies, aquests dolços de pasta seca es troben a moltes pastisseries de la ciutat.
Si us voleu decarregar la recepta, cliqueu aquí
EN VOLEU SABER MÉS?
a) Descarregueu-vos els plafons de l’Exposició didàctica sobre Enric Granados: |
|
i b) Per contextualitzar la ruta podeu veure el següent vídeo Granados i Lleida (7 minuts): |
|