Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals
Identificació
Lleida marxa

Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica

Seccions
Esteu aquí: Inici RUTA GRANADOS 12. PLAÇA RICARD VIÑES

12. PLAÇA RICARD VIÑES

Ricard Viñes: carrera concertística

La carrera concertística de Viñes va començar a la Sala Pleyel de París el 1895, després vindrien moltes més actuacions a les principals sales de concerts: Sala Erard, Schola Cantorum, Concerts Lamoureux i Concerts Colonne, entre altres.

Viñes interpretava obres dels grans compositors del moment, i sovint estava al càrrec de les estrenes d’autors francesos com Debussy, Ravel, Satie i Fauré; russos com Rimsky-Korsakov, Borodine i Mussorgski; o catalans i espanyols com Granados, Monpou, Turina, Rodrigo i Manuel de Falla. Admirava igualment la música dels compositors clàssics com Schumann, List o Chopin, sense oblidar Bach o Beethoven.

La seva carrera va transcórrer principalment a París, però també va fer contínues gires de concerts i oferí centenars d’actuacions arreu el món: Anglaterra, Suïssa, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Holanda, Portugal, Uruguai, Argentina i Espanya. També va fer diversos enregistraments discogràfics, alguns dels quals s’han conservat fins els nostres dies.

Durant la guerra civil espanyola (1936-1939), Viñes va venir a Espanya en tres ocasions per actuar en benefici de la Creu Roja i els governs francès, belga i espanyol el van premiar amb diverses condecoracions honorífiques. A partir de 1940, instal·lat ja a Barcelona, encara va fer diversos concerts a la capital catalana, a Madrid, a Tàrrega i  també a Lleida. El darrer concert tingué lloc al Palau de la Música Catalana de Barcelona el 19 de març de 1943, un mes abans de morir.

 

Viñes, pedagog

Als 29 anys i per primera vegada, Viñes va formar part per primera vegada del jurat del Concurs de Piano del Conservatori de París; també va oferir cursos a l’École Normale de Musique de París i va col·laborar amb el Conservatori Americà de Fontainebleau. Igualment, va tenir nombrosos deixebles que després van desenvolupar importants carreres musicals. Alguns dels més destacats van ser Francis Poulenc, Maria Canals, Joaquim Rodrigo, Celestino Piaggio i Numa Rossoti.

 

Viñes, compositor

Tot i que aquesta no va ser la seva activitat musical més destacada, Viñes també va escriure algunes melodies basades en versos de Charles Boudelaire i Apel·les Mestres, entre altres. A més, va escriure obres per a piano (Menuet Spectral, Crinoline, Thrénodie...) i cant (La mort dels amants, Parfum Exotique, Nuages de Feu...)