Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals
Identificació
Lleida marxa

Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica

Seccions
Esteu aquí: Inici RUTA GRANADOS 2 · MONUMENT A ENRIC GRANADOS

2 · MONUMENT A ENRIC GRANADOS

 

La tràgica mort de Granados i la seva esposa va provocar una gran commoció internacional de condol, seguida per una allau de subscripcions i ajudes per ajudar econòmicament els sis fills del compositor. Els lleidatans van participar-hi activament i, per perpetuar la seva memòria, Lleida ha fet nombrosos actes i esdeveniments. En destaquem aquests:

 

1916 – Homenatge - funeral solemne a la Catedral. Col·locació d’una placa en record seu a la casa natal (obra de l’escultor Pere Corberó) i d’un retrat al Saló de plens de La Paeria.

 

1957Estrena de “Goyescas” al Teatre Principal, tot un esdeveniment social a Lleida -a càrrec de la companyia del Liceu- amb la presència de familiars i deixebles del mestre. Exposició retrospectiva a l’IEI de la seva obra,

conferències i concerts (amb pianistes tan destacades com Alicia de Larrocha i Rosa Sabater).Per cert, un any abans es van inventar els dolços de pasta seca anomenats Granados.

 

 

196650è aniversari de la seva mort. Després de molt temps de parlar-ne, finalment s’inaugurà el 29 d’octubre el MONUMENT a Granados als jardins de la Seu Vella, idea de l’arquitecte lleidatà Marià Gomà i amb un relleu al·legòric de l’escultor Benjamín Mustiela. A la part del darrera, l’artesà Antoni Guerra reprodueix amb forja cinc compassos d’El fandango del candil (fragment de Goyescas dedicat a R.Viñes!).

El monument es va fer per subscripció popular i, en un principi,  s’havia de situar al final dels Camps Elisis. Aquell vespre es va representar, per segon cop a Lleida, Goyescas al Teatre Principal.

 

 

1967 – 1r centenari del naixement de Granados. Entre tots els nombrosos actes, va destacar la inauguració d’un carrer dedicat al compositor i també, com a curiositat, es va editar un segell commemoratiu.

 

 

1995 – S’inaugura l’Auditori Enric Granados amb dues sales de concert (de 800 i 250 cadires), seu també de l’Escola i el Conservatori de Música i autèntic motor de la vida musical lleidatana.

 

2016 - 2017 - Centenari de la mort i 150è aniversari del naixement de Granados.

Concerts, exposicions, publicacions, conferències...

 

 

 

"EL FADANGO DEL CANDIL” (amb la partitura)

Obra dedicada a Ricard Viñes

“EL FADANGO DEL CANDIL"

(versió d’Alícia de Larrocha)

simbol audicio musica simbol audicio musica