Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals
Identificació
Lleida marxa

Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica

Seccions
Esteu aquí: Inici RUTA GRANADOS 7. LA PAERIA

7. LA PAERIA

 

La Paeria va ser el lloc on el 1911 es va fer la rebuda institucional a Viñes i Granados durant les Festes de Maig i que ha quedat immortalitzada en aquesta fotografia on se’ls veu en ple carrer Major rodejats d’autoritats i curiosos. Fixeu-vos en els tres personatges del davant: Ricard Viñes (amb el bastó), l’alcalde Màrio Sol i Enric Granados!

Al Saló de Plens, el 12 de novembre de 1916, es van iniciar els actes en record de Granados amb una comitiva multitudinària fins la casa nadiua i amb la inauguració de la placa commemorativa.

 

L’ÈXIT i EL TRÀGIC FINAL

El 1911 Granados va estrenar al Palau de la Música la que es considera la seva obra més important: la suite pianística “Goyescas”, inspirada en l’obra del genial pintor aragonès. L’èxit d’aquesta partitura el durà l’any 1914 a interpretar-la a la gran Sala Pleyel de París i, poc després, l’Académie de Musique et de Danse li demanarà de convertir-la en una òpera per representar-la l’any següent a l’Opéra Garnier. Granados va traslladar-se a Suissa, a casa del pianista americà Ernest Schelling, per treballar en l’adaptació teatral de la partitura però, a causa de l’esclat de la 1a Guerra Mundial, això no va ser possible.

 

Aquest és l’estat amb què va quedar el vapor Sussex! Ningú esperava que fos atacat perquè no era cap vaixell militar i es donà l’amarga circumstància que, tocat però no enfonsat, l’embarcació va poder arribar a la costa i els passatgers que hi van restar, van aconseguir salvar-se...

Finalment, però, aconsegueix que l’estrena de l’òpera “Goyescas” es faci al Metropolitan Opera House de Nova York el 1916. El comiat a Barcelona va ser multitudinari i l’èxit inicial de l’obra molt important, encara que només van fer-se cinc representacions. Malauradament, el viatge de tornada va suposar la tràgica mort del músic lleidatà el 26 de març del 1916 en aigües del Canal de la Mànega.

 

Tota la vida E.Granados va resistir-se a embarcar i, abans del viatge, ja va manifestar la seva por al mar...La invitació del president T.W. Wilson per fer un concert privat a la Casa Blanca va endarrerir la tornada prevista pel matrimoni Granados i no van poder agafar un vaixell espanyol que els dugués directament a Barcelona. Després de fer escala a Anglaterra, van agafar el vapor Sussex per creuar el Canal de la Mànega però, prop de França, un submarí alemany va disparar al vaixell i el va partir en dos.

 

 

 

GRANADOS I LLEIDA

LES TRANSCRIPCIONS

– “Dansa espanyola núm.5”  (Carles Trepat, guitarra)

 

FONS MUSICALS DE L’ARXIU MUNICIPAL DE LLEIDA

simbol video

simbol audicio musica

logo arxiu municipal Lleida