Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals
Identificació
Lleida marxa

Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica

Seccions
Esteu aquí: Inici RUTA GRANADOS 14. DOLÇOS GRANADOS

14. DOLÇOS GRANADOS

Són uns dolços de pasta seca de forma arrodonida i irregular que presenten una textura cruixent i un gust marcat per l'ametlla. Els heu provat? Boníssims!

RECEPTA DELS GRANADOS (dolços típics de Lleida)


Ingredients (per a 150 dolços aproximadament):

Per a la base (pasta brisa):

  • ½ kg de farina
  • 200 gr de mantega
  • 2 ous
  • 75 gr de sucre de llustre
  • 1 pessic de sal
  • 100 gr de pols d’ametlla
  • 110 ml de llet


Per a la merenga:

  • ¼ litre de clares d’ou
  • 450 gr de sucre en gra
  • 1 pessic de sal
  • 600 gr d’ametlla picada passada
  • lleugerament pel forn
  • una mica de vainilla en rama

Elaboració:
Base (pasta brisa):

 

1

Fem un volcà amb la farina i al centre hi posem la mantega, el sucre i el pessic de sal.

 

2Barregem la mantega, el sucre i la sal sense agafar la farina.

 

3Afegim els ous i seguim barrejant sense agafar la farina. Tot seguit afegim la llet i, per acabar, la pols
d’ametlla.

 

4Per acabar, incorporen la farina i ho barregem tot.

 

5Deixem reposar la massa uns minuts (si és possible, la deixem 24 h a la nevera perquè així la massa no s’arronsa quan es talla).

 

6Aplanem la massa amb un corró fins aconseguir una base fina.

 

7Tallem la pasta amb un motlle rodó d’uns 4,5 cm de diàmetre.

 

8Posem els retalls de pasta brisa
en una safata amb paper de forn a sota.

 

Merenga:

 

9

 

Barregem les clares d’ou amb un pessic de sal i batem amb una vareta metàl·lica o a mà fins
aconseguir el “punt de neu”.

 

10

 

Mentre batem les clares d’ou anem afegint poc a poc el sucre, primer, i l’ametlla picada, després. (Mentre afegim l’ametlla picada, batem més lentament la barreja)

 

11

 

Posem a coure la barreja en una cassola amb forma còncava a la part inferior i anem remenant amb una cullera de fusta per evitar que la massa s’enganxi a la cassola.

 

12

 

Quan la massa ja va agafant color i es va espessint, hi afegim la vainilla perquè no es perdi l’aroma. No deixem de remenar mentre duri la cocció (entre 5 i 10 minuts).

 

Muntatge:

 

13

Omplim la part superior de les bases de pasta brisa amb la merenga

 

14

Escalfem el forn a 160-170 graus com a màxim i hi posem la safata amb les peces de pasta.

 

15

Deixem es dolços al forn uns 20 minuts aproximadament. Cal vigilar la cocció fins que les masses quedin lleugerament daurades per la part inferior.

 

16

Retirem la safata del forn.

 

17

És millor deixar reposar els dolços algunes hores abans de menjarlos.

 

Presentació:

 

18 19 22

Curiositats:

Els Granados van ser creats pel Gremi Provincial de Pastisseria, Confiteria i Gelateria Artesana de
Lleida el 1956 per tal d’homenatjar Enric Granados en el 40è aniversari de la seva mort.

Inicialment, els dolços es presentaven en unes petites cassoletes de pa d`àngel i no va ser fins el 1996 que la merenga es va muntar sobre una base de massa brisa.

Els Granados es comercialitzaven el 1956 en unes caixes decorades amb una parella que ballava sardanes. El 1996, en el 80è aniversari de la mort del compositor, se’n va modernitzar la presentació. El nou format, presentat en un acte a l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida, s’ha mantingut fins l’actualitat. Consisteix en caixes de diferents mides decorades amb fragments musicals inspirats en l`òpera Goyescas i acabada amb un llaç de cinta que també conté motius musicals.

 

20

Agraïments:

Sr. Manel Fernández Vila Manel Fernández i Sra. Josefa Rusell Vall Josefa Rusell (Pastisseria i Bomboneria Estel)
Gremi de Pastisseria de Lleida gremi pastisseria logo